Ανακοίνωση ΔΑΚΕ ΟΑΕΔ

Συνάδελφοι,

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια καινούργια και πρωτόγνωρη πραγματικότητα, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού (Covid-19) και εκφράζοντας αρχικά τις ευχές μας για την υγεία όλων των συναδέλφων και των οικογενειών τους, διαπιστώνουμε πως οι κοινωνικές αρχές επαναδιατυπώνονται, η πολιτική των κρατών ανασυντάσσεται και ο πολίτης έρχεται σε «πρώτη προτεραιότητα». Είναι κοινή η πεποίθηση ότι ο κρατικός μηχανισμός πέτυχε μια αποτελεσματική παρέμβαση ως αποτέλεσμα ευρύτερης κινητοποίησης. Η περίοδος που διανύουμε αμβλύνει τις πολιτικές αντιθέσεις και θέτει στο περιθώριο τις δυνάμεις εκείνες που εκτρέφουν τη δημαγωγία, τις πολιτικές απάτες και τις αυταπάτες.

Η συνεργασία όλων των δυνάμεων της κοινωνίας αποτελεί σε αυτή την περίοδο μονόδρομο. Δημόσια διοίκηση, ιδιωτική οικονομία και κοινωνία οφείλουν να συμπράξουν για την αντιμετώπιση της κρίσης τώρα, όσο και των συνεπειών της στο άμεσο μέλλον. Το συνδικαλιστικό κίνημα οφείλει να αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει πολιτικό και θεσμικό περιβάλλον κατάλληλο για μικροσκοπιμότητες και παλαιοκομματικές τακτικές. Πρέπει να εκμεταλλευτεί την συγκυρία, να αναπροσαρμόσει τις μεθόδους δράσης, αποκτώντας θέσεις που να ανταποκρίνονται στα σημερινά δεδομένα για να αντιμετωπίσει τις εξελίξεις.

Ένα από τα αιτήματά μας διαχρονικά, ήταν και παραμένει η Υγιεινή και η Ασφάλεια στην Εργασία. Αυτονόητα πρέπει να τηρούνται οι συνθήκες καθαριότητας και υγιεινής που αρμόζουν σε Δημόσιες Υπηρεσίες, πολύ δε περισσότερο σήμερα, όπου επιβάλλεται να τηρούμε υποχρεωτικά τους κανόνες. Οι συνθήκες απαιτούν τη γρήγορη προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Η μετάβασή μας από το παραδοσιακό περιβάλλον εργασίας στην εκ περιτροπής δουλειά από το σπίτι με τηλεργασία και τα αυξημένα επίπεδα άγχους σε συνθήκες περιορισμού κίνησης, έχουν επιπτώσεις στην καθημερινότητά μας, προκαλώντας ακόμη και ανησυχία επιβίωσης. Εμείς θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων με σκοπό την προστασία της υγείας των συναδέλφων. Οι γενικευμένες διατάξεις που περιγράφονται στις εγκυκλίους του αρμόδιου Υπουργείου, καλύπτουν ως έναν βαθμό τις συνήθεις συνθήκες που επικρατούν σε δομές Κεντρικής Υπηρεσίας Υπουργείου, αλλά δεν ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητες των Υπηρεσιών του ΟΑΕΔ.

Οι υπηρεσίες μας, που συναλλάσσονται με το κοινό, καθώς και οι δομές των Β.Ν.Σ, των ΕΠΑΣ, των ΙΕΚ και των ΚΕΚ μετά τη λήξη της αναστολής λειτουργίας λόγω του κορωνοϊού, θα συνεχίσουν όπως και πριν να λειτουργούν, παραμένοντας οι συνάδελφοι, οι ωφελούμενοι και οι μαθητές εκτεθειμένοι σε κινδύνους από τυχόν αναζωπύρωση του επικίνδυνου ιού. Είναι επιβεβλημένο σήμερα με βάση τα καινούργια πρωτόκολλα ασφαλείας, να αξιολογηθούν οι υφιστάμενες δομές, να υπολογιστούν οι πιθανές δαπάνες των μετατροπών που θα απαιτηθούν, να προσδιοριστούν οι κωδικοί του προϋπολογισμού που θα επιβαρυνθούν και να δεσμευτούν τα ποσά ώστε να είμαστε έτοιμοι να λειτουργήσουμε με ασφάλεια.

Αμεσα προτείνουμε στη Διοίκηση να μεριμνήσει ώστε :

α. να διευρυνθούν περαιτέρω οι ευπαθείς ομάδες συναδέλφων,

β. οι αρμόδιοι να φροντίσουν να λυθεί το θέμα όσων υπηρεσιών συνεχίζουν να έχουν πρόβλημα καθαριότητας,

γ. να τοποθετηθούν προστατευτικά τζάμια σε όποιες υπηρεσίες δεν έχουν ακόμα, ώστε να υπάρχει προφύλαξη στους συναδέλφους,

δ. να στηρίξει όσους συναδέλφους έχουν απομείνει «ενεργοί» στις υπηρεσίες μας, προσπαθώντας να καλύψουν όλα τα κενά και

ε. άμεση διαδικασία τοποθέτησης ιατρών εργασίας, ώστε να καλυφθούν όλοι οι συνάδελφοι.

Φυσικά η λειτουργία ενός Οργανισμού δεν κρίνεται μόνο στην πρώτη γραμμή, αλλά και στην αποτελεσματική διοίκηση και διαχείριση της μονάδας στο πλαίσιο ενός συστήματος κεντρικής Διοίκησης. Η επεξεργασία μιας ρύθμισης, η εξέταση των συνεπειών που αυτή επιφέρει στο συνολικό σύστημα, η κανονιστική διατύπωση και κυρίως η εφαρμογή ενός πλέγματος πολιτικών, δεν μπορεί να πραγματωθεί μόνο με την εντολή της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας, όσες αρετές κι αν αυτή διαθέτει. Ακόμα και οι στοιχειώδεις υποστηρικτικές υπηρεσίες που αφορούν όλους μας, όπως υπηρεσιακές μεταβολές, τακτική μισθοδοσία, υπερωριακή απασχόληση και δαπάνες για αμοιβές των ελέγχων, διενεργούνται από τα τμήματα των Περ/κών Διευθύνσεων και της Διοίκησης. Ενώ λοιπόν για όλες αυτές τις εργασίες απαιτείται προσωπικό, ας μην ξεχνάμε πως ο αριθμός των συνταξιοδοτημένων συναδέλφων αυξάνεται και επιβάλλεται η άμεση αντικατάστασή τους.

Είμαστε ένας από τους ελάχιστους δημόσιους φορείς, που εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι και επιχειρήσεις βασίζονται για την επιβίωσή τους, οπότε πρέπει να διατηρηθεί ενεργή η λειτουργία των υπηρεσιών μας, με την εξ αποστάσεως εργασία και τη μετατροπή όλων των υπηρεσιών που προσφέρουμε σε ηλεκτρονικές, ώστε να προστατεύονται οι συνάδελφοι της πρώτης γραμμής από τον συγχρωτισμό.

Προτείνουμε να εκδοθούν σε κεντρικό επίπεδο απλουστευμένες οδηγίες με τον καταμερισμό των εργασιών στην εξ΄αποστάσεως εργασία, κυρίως στις Υπηρεσίες που εμπλέκονται με την εξυπηρέτηση των συναλλασσόμενων, την υποστήριξη με υλικοτεχνική υποδομή και τη δημιουργία γραφείου υποστήριξης σε κάθε Περ/κή Δ/νση, προκειμένου να επιλύονται προβλήματα για τους συναδέλφους που θα εργάζονται από το σπίτι και δεν θα έχουν που να απευθυνθούν.

Καλούμε την Κυβέρνηση να επιδείξει την ίδια ταχύτητα με αυτή που έδειξε έως σήμερα στη λήψη πολιτικών αποφάσεων, να κινηθεί με την ίδια αποφασιστικότητα και το ίδιο θάρρος, ώστε να καταργήσει με αναθεώρηση του προϋπολογισμού, το πλαφόν του μεσοπρόθεσμου προγράμματος σταθερότητας, με βάση το οποίο εκτιμήθηκαν και καθορίστηκαν οι δράσεις του Οργανισμού μας τον Δεκέμβριο του 2019 – για το 2020, πολύ πριν δηλαδή ξεσπάσει η πανδημία.

Οι ψευδαισθήσεις με την έλευση της πανδημίας έχουν τελειώσει, όπως και το σενάριο που ίσχυε μέχρι πριν από λίγους μήνες, ότι ο ΟΑΕΔ ήταν ένας ακόμη Οργανισμός – κουμπαράς – που αφού συγκέντρωνε τις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών, χρησιμοποιούσε ένα προκαθορισμένο από τον προϋπολογισμό ποσό για προγράμματα και παροχές, ενώ τα υπόλοιπα τα κατέθετε στο κοινό κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδας.

Αναγνωρίζουμε πως κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση, α. τα μέτρα που αφορούν τον ανασχεδιασμό του τρόπου εξυπηρέτησης των πολιτών, αξιοποιώντας τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ – που η πανδημία επιτάχυνε την εφαρμογή τους – με τη μορφή των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, όπου ανάμεσα σε αυτά είναι και η εξ αποστάσεως διενέργεια ελέγχων με ηλεκτρονικά μέσα, β. η νομική κάλυψη-προστασία των υπαλλήλων του Οργανισμού που ήταν χρόνιο αίτημά μας και έγινε πράξη με το Νόμο 4674 του 2020, γ. η άμεση ενημέρωση των συναδέλφων για τις δράσεις και τα προγράμματα του Οργανισμού με τις Ανακοινώσεις ή τα Δελτία Τύπου .

Επισημαίνουμε όμως πως α. επείγει άμεσα να αποσαφηνιστούν τρόποι εφαρμογής με έκδοση εγκυκλίου ή οδηγιών, για την εξ αποστάσεως διενέργεια ελέγχων με ηλεκτρονικά μέσα και β. χρειάζεται από τις αρμόδιες Δ/νσεις, μετά από κάθε νομοθετική πρωτοβουλία, έγκαιρη αποσαφήνιση με έκδοση εγκυκλίων, ώστε να αισθάνονται καλυμμένοι προς το κοινό και οι συνάδελφοι των υπηρεσιών.

Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση θα συμβάλει στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της πολυπλοκότητας των προγραμμάτων Απασχόλησης και Κατάρτισης, παρακάμπτοντας έτσι την ύπαρξη φυσικού αρχείου και δικαιολογητικών, που καθιστούσε τον ΟΑΕΔ, δύσχρηστο στην πλειονότητα των επιχειρήσεων και των ανέργων.

Η λειτουργία των δομών του Οργανισμού, τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και σε αποκεντρωμένες υπηρεσίες, επαφίεται σε μέγιστο βαθμό στην ενσυνείδητη άσκηση των καθηκόντων των συναδέλφων και μάλιστα, όχι μόνο αυτών που καλύπτουν τις οργανικές θέσεις, αλλά και των συμβασιούχων αορίστου χρόνου που υπηρετούν σε εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων και που όλοι γνωρίζουμε ότι καλύπτουν πάγιες ανάγκες, συμβάλλοντας καθοριστικά στην επιτυχή λειτουργία αυτών των δομών. Είναι η στιγμή για μια διαδικασία που απαιτεί γενναιόδωρη και διορατική προσέγγιση των συγκυριακών σκοπιμοτήτων, προκειμένου να διασφαλισθεί η σχέση εργασίας με τον Οργανισμό απρόσκοπτα.

Συνάδελφοι,

Ζήσαμε όλοι εποχές που παρουσιάζονταν φαινόμενα αναξιοκρατίας και αδιαφορίας για αιτήματα συναδέλφων που παρέμεναν κρυμμένα σε συρτάρια, στις οποίες κανείς από εμάς ούτε θέλει να επιστρέψει, ούτε η περίοδος που διανύουμε είναι κατάλληλη. Ο ρόλος μας ως εκπροσώπων των εργαζομένων επιβάλλει να μην επιτρέψουμε τη μετατροπή του Οργανισμού σε ξέφραγο αμπέλι και ιδιοκτησία κανενός, κάτι που για όλους μας πρέπει να ισχύει «διαχρονικά και όχι συγκυριακά»! Αναμφίβολα υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν και οι δύσκολες συνθήκες των ημερών αυτών χρειάζεται να μας φέρει όλους πιο κοντά, με πνεύμα ατομικής και κοινωνικής ευθύνης, προσπαθώντας όλοι μαζί με ομοψυχία να ξεπεράσουμε αυτή τη πρωτοφανή κρίση. Πλέον, δεν είναι ώρα για μικροκομματικές αντιπαραθέσεις, αλλά για υπεύθυνη στάση απέναντι στους συναδέλφους και αλληλεγγύη απέναντι στους πολίτες που πλήττονται.

Αυτή τη στιγμή κρινόμαστε όλοι από τη στάση μας!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...